27.01.2015 u 21:23
FOTO: Veliki broj povrijeđenih u neredima u Prištini
Priveden i predsjednik opštine

Više od 22 policajca je povređeno, od kojih dvoje teško, saopšteno je iz Kosovske policije.

Njima je u Kliničko bolničkom centru Kosova ukazana lekarska pomoć. Policija je saopštila i da je 15 građana zatražilo lekarsku pomoć, dok je više od 27 demonstranata sprovedeno u policijsku stanicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Navedeno je i da je situacija eskalirala zbog konstantnog nasilnog ponašanja grupe demonstranata i neprekidnog bacanja teških predmeta, kamenica, kocki, molotovljevih koktela i paljenja kontejnera za smeće, pa je policija bila primorana da interveniše kako bi stavila situaciju pod kontrolu.

Oko 15 sati pripadnici policije su priveli i predsednika opštine Priština, Shpenda Ahmetija, koji je bio među demonstrantima. On je lišen slobode u blizini Nacionalnog pozorišta i sproveden je do policijske stanice. Nakon 15 minuta je oslobođen i tada je za Anadolu Agency izjavio da je do njegovog hapšenja došlo nakon što je jedan od komandanata specijalne policije kazao “imam posla s tobom”.

“Čini se da je jedan od komandanata specijalnih snaga imao naredbu da me uhapsi. Predsedniče, kazao je, sa tobom imam posla i počeo je da mi zavrće ruku. Kazao je 'uhapšen si'! – Kazao sam zbog čega? – Kazao je 'Objasniću ti posle zašto si uhapšen'. Onda su me odveli u stanicu. U stanici je došao komandant policije Prištine i kazao: 'ne može on da hapsi, misleći pritom na mene''', kazao je Shpend Ahmeti.

Dodao je i da je danas protestovao kao građanin Prištine.

Premijer Kosova Isa Mustafa i zamenik premijera Hashim Thaci, održati u 17 sati konferenciju za medije.

U današnjim nasilnim protestima povređeno je 56 policajaca, od koji dvojica teže, izjavio je generalni direktor policije Kosova, Shpend Maxhuni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa glavnim tužiocem Syle Hoxhom, prenosi Anadolu Agency.

Maxhuni je izjavio da je uhapšen 31 demonstrant, ali da to nije konačan broj i da su hapšenja i dalje u toku. Direktor policije je potvrdio da je policija upotrebila i gumene metke tokom današnjeg sukoba sa demonstrantima.

Nešto ranije je direktor Urgentnog centra Basri Lenjani izjavio da je u protestu povređeno 45 policajaca i 29 demonstranata. Lenjani je kazao da je jedan demonstrant povređen gumenim metkom, ali da im život nije u opasnosti.

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov zamenik Hashim Thaci ocenili su da su u današnjem protestu u Prištini napadnute kosovske institucje i da je protest organizovan da bi se srušila Vlada, a ne zbog Jablanovića i Trepče.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga je saopštila da su haotične scene i nasilje na ulicama Prištine, potpuno neprihatljivi. Ona je pozvala sve političke lidere i političke partije, uključujući i poziciju i opoziciju, da ponovo otpočnu međusobni dijalog i da pronađu zajednički jezik za rešenje otvorenih problema te da prekinu ovaj ciklus nasilja na ulicama.

Kosovska predsednica je poručila da je institucionalno rešenje i jezik dijaloga najbolji način da se prevaziđe novonastala situacija i da zajednički treba raditi da se spreči bilo kakva dalja eskalazija stanja.

Izvor: Anadolija