08.04.2015 u 14:38
FOTO - OVO JE DISKRIMINACIJA: "Građanin Sarajeva vrijedi više od građanina Tuzle ili Mostara"!
Održana tribina "Javni prihodi i druge građanske inicijative"

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, danas je organizovana tribina "Javni prihodi i druge građanske inicijative", kao nastavak aktivnosti započetih pokretanjem "Tuzlanske inicijative" za ravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda.

Tribina je organizovana na inicijativu pokretača Tuzlanske inicijative i Udruge građana "Vrisak" iz Mostara, sa ciljem da se izvrši analiza statusa incijative za ravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda i drugih oblika građanskih inicijativa koje su pokretane u posljednje vrijeme.

"Ova tribina danas je jedna retrospektiva onoga što se dešavalo u zadnja tri mjeseca, pogotovo vezano za tuzlansku inicijativu i mostarsku koja se priključila tuzlanskoj inicijativi, vezano za izmjene Zakona o pristupu javnih prihoda, da vidimo na koji način dalje djelovati. Još važnije od toga, da vidimo, šta su to stvari koje akademska zajednica i ljudi iz kulture i ostatka, sa cijele BiH žele da vide kao promjenu. Ovo je jedan pokazatelj da se jednim usmjerenim i svrsishodnim djelovanjem može dovesti do promjena u političkom sistemu, tako da su se promjene zaista dogodile u odnosu kakve su bile prije godinu i po dana. Mi smo još uvijek u čekanju da to konačno dođe na dnevni red u Federalnom parlamentu i nadamo se da će to biti veoma brzo. Naravno, nismo ni sumnjali da će nažalost doći do opstrukcija i pokušaja da se to na neki način prolongira i kako to generalno u BiH rade, da se 'umrtvi' čekanjem. Što se toga tiče, strpljivi smo, jer čekala je Tuzla i ostatak BiH devet godina, možemo sačekati još koji mjesec", izjavio je Vedad Pašić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli.

"Prije nekih pola godine Udruga građana 'Vrisak' iz Mostara je počela sa istraživanjem ovoga Zakona, koji po nama predstavlja u ekonomskom smislu najveću diskriminaciju u BiH, jer smo ovim Zakonom zapravo dobili građane prvog i građane drugog reda. Danas građanin Sarajeva vrijedi 800 KM, naspram građanina Tuzle ili Mostara koji vrijedi između 300 KM i 400 KM. Dok uzmete proračune županija, recimo sarajevske koji iznosi 783 miliona KM i tuzlanske, gdje imate nešto više stanovnika nego u Sarajevu koji iznosi 393 miliona KM, vidjećete kakva je diskriminacija u ekonomskom smislu zapravo načinjena. Sukladno pravnim sredstvima koja postoje u ovoj zemlji i jednim zajedničkim udruživanjem, nadamo se da ćemo doći do konačnog cilja, a to su izmjene i dopune Zakona o pristupu javnim prihodima FBiH", izjavio je Vedran Arapović, predsjednik Udruge građana "Vrisak" iz Mostara.

kameleon.ba