20.12.2015 u 22:34
5 činjenica o Nikoli Tesli koje sigurno niste znali
Neki podaci su nepoznate i njegovim najvećim poštovaocima

Iako se o Nikoli Tesli zna mnogo, budući da je bio jedan od najvećih naučnika čovječanstva, neke činjenice su nepoznate čak i njegovim najvećim poštovaocima. 


1. Ljubav prema golubici

Tesla je mnogo volio golubove, a osim što ih je hranio u parku, donosio ih je i u svoju sobu. Ipak, posebnu vrstu ljubavi gajio je prema jednoj golubici.

"Volio sam je kao što čovjek voli ženu, i ona je mene voljela. Kada je bila bolesna, znao sam, i razumio sam; došla bi u moju sobu i tu ostajala danima. Liječio bih je dok ne bi ozdravila. Bila je radost mog života. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo mi nije bilo važno. Dokle god sam je imao, bila je to svrha mog života", piše u knjizi "Tesla, čovjek van vremena".


2. Insomnija i opsesivno-kompulzivni poremećaj

Tesla je tvrdio da su mu potrebna samo dva sata sna dnevno. On se grozio okruglih objekata i nije mogao da dodiruje kosu. Bio je opsjednut brojem 3 i imao je naviku da polira sve u trpezariji neposredno prije ručka, tokom koga je koristio tačno 18 salveta.


3. Perle su ga izluđivale

Tesla nije mogao da podnese ni da vidi perle, a kamoli da ih dotakne. Čak je odbijao i da priča sa ženama koje su ih nosile. Niko nije znao zbog čega se toliko užasava ovog nakita. On je imao veoma izražen osjećaj za stil i estetiku i volio je da sve bude kao pod konac. Svaka njegova fotografija morala je pažljivo da se uradi kako bi uhvatila njegovu "dobru stranu".


4. Plašio se bacila

Tesla se mnogo plašio bacila i prao je ruke svaki čas, kadgod mu se za to pružila prilika. Pretpostavlja se da korijen za takvo ponašanje leži u tome što je kao tinejdžer preležao koleru, koja je zamalo bila fatalna po njega.


5. "Vegetarijanstvo predstavlja odvikavanje od varvarskih navika"

Tesla je bio zagovornik vegetarijanstva kao etički, ekološki, ekonomski i zdravstveno opravdanog načina ishrane.

"Namjera povećanja broja stoke da bi se dobilo više hrane čini se ispravna, ali tako se mnoštvo može prehraniti samo na 'kratki dah'. Svakako je važnije uzgajati povrće i žitarice, a isto tako smatram da je vegetarijanstvo preporučljiva polazna tačka za odricanje od varvarskih navika. Mnogi narodi koji žive skoro isključivo vegetarijanski, pokazuju veću snagu i tjelesnu spremnost. Neke sadnice, kao što je zob, isplativije su od mesa i bolje za duševno i tjelesno zdravlje", rekao je on još 1900. godine.

Izvor: prva.rs/kameleon.ba